Son Güncelleme: 22 Aralık 2022

İngilizcede, marka kelimesinin karşılığı “brand” olup, pek çok tanımı yapılmıştır.  İçeriğimizde bu tanımların birkaçına yer vereceğiz. 

Amerika Pazarlama Derneği’nin tanımına göre; ürünlerini satışa sunan kişilerin söz konusu bu ürünleri tanımlamak ve piyasadaki diğer emsallerinden ayırabilmek için kullandıkları isim, sembol, tasarım veya bunların çeşitli kombinasyonlarıdır (Karpat, 2004, 13).

Marka; rekabet ortamında bulunduğu konum ve kişiliği ile farklılık yaratabilen üründür. Bu doğrultuda marka birçok bileşenden oluşmaktadır. Bu ögeler; sembol, isim, firma, özellikler ve çağrışımlar bütünlüğü, beklentiler, algılar, tüketiciyi anlatan bir ifade, bazı yararlar hakkında sözlerdir (Tokol, 1994, 94).

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütüne göre ise markanın tanımı şu şekildedir: “Marka; bir ticari ya da sınai bir kuruluşun ürünlerini başkalarından ayırt etmek için kullanılan bir işarettir”. Terimsel verilerin daha çok kullanılarak markanın tanımlanmasına yer verebilirken bu tür kurumlar da, marka kavramını daha genel ve basit bir anlatım biçimi ile tanımlamışlardır (Arslan, 2006, 13).

Marka, kamuoyuna bir güven oluşturur. Marka ile ürünlerin kaynağını, nerede üretildiği gibi unsurlar belirlenir. Marka kavramı logo, isim gibi faktörleri içersede birçok duyguyuda içerir. Eğer bir marka, hedef kitlesine duygu satmaya başladıysa markalaşma stratejisini başarılı şekilde yürütmüş demektir. Ama çoğu marka sahibi, markalaşma stratejisini başarılı bir şekilde yürüttüğü halde markasını korumaya almaz. Markasını korumaya almadığı süre zarfında art niyetli kişiler bu fırsatı değerlendirerek marka adını, logosunu kendi üzerine tescil ettirebilir. Firma üzerinden markalaşma isteniyorsa üreticiler; isim, ad taktıkları, sembollerle zihinlerde yer ettirdikleri markasını hukuksal olarak koruma altına almalıdır. Bu da marka tescil ile mümkündür. Marka tescili; firmaların haklarını, işaretlerini, sembollerini, kelimelerini, şekillerini, kokularını ve özellikle ticari ünvanını koruyan bir işlemdir. Siz de markanızı koruma altına almak istiyorsanız, profesyonel vekillerimizden yardım alabilirsiniz. Marka tescil belgesine sahip olmak için ve sürecin detayları hakkında bilgi almak için 0506 388 42 01 numaralı çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişime Geç
1
Merhaba 👋 size nasıl yardımcı olabilirim?