Son Güncelleme: 17 Şubat 2023
Ticari marka, bir satıcının sağladığı olanaklar için kullanılan bir kelime, slogan veya logodur. Ticari marka kelimesinin iki farklı anlamı vardır. Bir marka adı veya karakteri anlamına gelir ve aynı zamanda bir işletmenin ürünlerini diğerinden ayırt etmeye yarayan ayırt edici bir işareti ifade eder. Bu bağlamda marka tescili, işletmelerin belirli bir işareti kullanma konusundaki münhasır haklarını kanıtlamalarını sağlayan önemli bir yasal prosedürdür. İşletmeler, markalarını tescil ettirmek için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) başvurmak zorundadır. Başvuru TPE tarafından kabul edildikten sonra marka tescillenir.
Her ürün veya hizmetin, haklarını bir marka ile savunabilecek bir sahibi vardır. Ticari markalar, fikri mülkiyet haklarının özel bir sınıfıdır. Marka tescil işlemi, tescilli marka sahiplerinin, markalarının izinsiz kullanımına karşı korunmasını amaçlamaktadır. Marka sahibi, markasını kullandığını ispat edemiyorsa kötüye kullanmış olma ihtimali vardır. Ticari marka tescilinin iptali, bu tür ihlalleri durdurmanın tek yasal yoludur.
Bir ticari marka verildiğinde, devlet ve sahipleri için mülkiyet hakkı haline gelir. Ancak marka numarası tescil ettiren ise, markanın kullanımda olduğunu kanıtlayamazsa, bir ticari marka tescili iptal edilebilir. Bu nedenle, bir markanın teşhiri o markanın kullanıldığını göstermiyorsa, ticari marka tescilinin iptali haklı olacaktır. Bu gibi durumlarda, sahibi tarafından fikri mülkiyetinin haksız kullanımına karşı yasal işlem başlatılır.
Marka tescil iptal sebepleri ise şu şekildedir:
- Markanın kullanılmaması,
- Markanın yaygın ad (jenerik) hale gelmesi,
- Markanın yanıltıcı hale gelmesi,
- Garanti markası ve ortak markanın teknik şartnameye aykırı kullanımı.