Marka Tescilinde

En Uygun Fiyat!

Markanız başkaları tarafından kullanılmadan
uzman ekibimiz ile markanızı koruma altına alın

Anasayfa > Marka Tescil

Marka Tescil

Şimdi Formunu Doldur Marka Sınıflarınız İçin Ücretsiz Araştırma Yapıp Geri Dönüş Sağlayalım.

    Pamir Patent Marka Tescil Form Resmi

    Ürettiğiniz veya sunduğunuz ürün ve hizmette sizi rakiplerinizden ayrıştıran; isim, şekil, harf, ambalaj, logo ve rakam sadece marka tescili ile korunur. Eğer marka tescil başvurusu gerçekleştirilmez ise firmanız marka olarak adlandırılmaz ve tescillenmediğinden dolayı herhangi bir hak sahibi olamazsınız. Bu da markanız için koruma sağlayamayacağınız anlamını ifade eder. 

    Pamir Patent olarak online güvenli ödeme ve en uygun fiyatlarla sizin için markanızı sınıfları araştırıyor, markanızı oluşabilecek tüm risklere karşı koruyoruz!

    Pamir Patent’e başvurmanız ardından marka vekillerimiz marka araştırma sürecine başlayarak, markanın uygun olduğu ve kullanmayı arzuladığımız marka tescil sınıfları seçer ve markatescil başvurusunu gerçekleştirir. Süreç kolaymış gözükse de pek çok yazışma ve işlem gerçekleştirilir. Özellikle de marka başvurusu red yerse. Bu nedenle süreç ve takibin titizlikle gerçekleştirilmesi gerekir. Profesyonel vekillerimiz markanızın, markatescil belgesine sahip olması için tüm işlemleri titizlikle gerçekleştiriyor.

    Türkiye’nin en büyük online marka tescil merkezi Pamir Patent de marka sorgulama işlemlerinin çok kolay olduğunu biliyor musunuz? Online marka sorgulama hizmetimiz ile firmanıza, marka hakkı sağlıyoruz! Hemen marka sorgulatma işlemine geç, marka tescil sınıfını belirle en uygun marka tescil ücreti ile markanı satın al! Pamir Patent güvencesi ile…

    Marka Tescili İle İlgili Genel Kavramlar

    Bu başlıkta ticari marka, marka tescili ve marka tescil sınıfları kavramına bakacağız.

    Ticari marka: Ticari marka, tüketicilerin kolayca ayırt edebileceği, belirli bir ürün, hizmet veya üretici ile ilişkilendirebileceği benzersiz bir marka adı, sembol veya tasarımdır. Bir kişiye, kuruluşa veya şirkete, ürünlerinin veya hizmetlerinin satışını ve ticari çıkarlarını teşvik etmek için yasalarca tanınan bir fikri mülkiyet hakkıdır. Diğer bir deyişle; Ticari marka, belirli bir ürünü, hizmeti veya üreticiyi halka açıklayan bir sembol veya addır. Ürünlerinizi diğerlerinden ayırt etmek ve ürünlerinizin satışını artırmak için kullanılır. Ürün veya hizmetlerinin satışını ve ticari çıkarlarını teşvik etmek için bir kişiye, kuruluşa veya şirkete kanunla tanınan yasal bir haktır. Türkiye’deki Türk Patent ve Marka Kurumu’na marka tescili başvurusu yapılabilir. Marka olabilmek için markanızın işlevselliğinin belirgin olduğunu, halk tarafından kolayca algılanabileceğini ve satış üzerinde etki yaratabileceğini kanıtlamanız gerekir. Ticari marka haklarınızı savunmak için marka tescilinizin olması gerekir. Marka tescil belgesi ile benzer bir ticari markayı sizin izniniz olmadan kullanan herkese karşı dava açabilirsiniz. Öte yandan siz tescillenmiş bir markayı, marka sahibinin rızası olmadan kullanırsanız size marka ihlali davası açabilir.

    Marka Tescili: Ticari marka, mal veya hizmeti hangi kuruluşun faaliyete geçirdiğini gösteren bir işarete verilen addır. Marka tescili, o markanın yasal korumasıdır. Markanın tescili sayesinde üçüncü kişilerin markadan gelir elde etmesi veya başka bir şekilde kullanması engellenir. Marka tescili 10 yıl geçerlidir, devredilebilir ve tahsil edilebilir.

    Marka Sınıfı: Marka tescilinin gerçekleşmesi için marka sınıfının belirlenmesi gerekir. Peki marka sınıfı nedir? Marka sınıfı; Nice Anlaşması hükümlerine göre düzenlenen Nice sınıflandırmasın seçilmelidir. Marka tescil sınıfları ile tescil edilecek ve korunacak ürün, mal veya hizmetlerin kapsamı belirlenir. Toplam 45 farklı mal ve hizmet sınıfı vardır. 34. sınıfa kadar üretim, 34. sınıftan sonrası hizmet sektörünü kapsar. Yani mallar 34 sınıfta, hizmetler ise 11 sınıfta toplanmıştır.

    Mal ve/veya hizmetlerin benzerliğini değerlendirmek, markaların benzerliğini değerlendirmekten daha karmaşıktır ve daha yüksek düzeyde teknik uzmanlık gerektirir. Bu ayrımı sağlamak için de marka sınıflandırılması (marka sınıfı) yapılır.

    Patent ve Marka Tescili Nedir?

    Patentler ve ticari markalar genellikle birbiriyle karıştırılır, ancak aynı değildirler. Patentler buluşları kapsar ve ticari marka bir şirketin adını, sembolünü veya logosunu kapsar.

    Patent, bir buluş için devlet tarafından verilen bir mülkiyet hakkıdır. Buluş sahibine, başvuru tarihinden itibaren 20 yıl süreyle buluşunu üretme, kullanma veya satma konusunda münhasır haklar verir. Bir ürünün patentli olup olmadığını anlamak için de patent sorgulama gerçekleştirilir. Türk patent sorgulama ile dilerseniz kendiniz, dilerseniz de uzmanlar sizin için araştırma gerçekleştirebilir.

    Ticari marka, belirli bir pazardaki malların kaynağını tanımlayan ve diğerlerinden ayıran bir kelime, kelime öbeği, sembol veya tasarımdır. Başka bir tanım yapacak olursak: Ticari marka tescili; işletmelerin isimlerini, logolarını, sloganlarını veya diğer ayırt edici faktörlerini, kötü niyetli kişilerin kendi çıkarları için kullanmaması için devlete kaydettirdiği bir süreçtir.

    Hizmet markası, ticari markaya benzer ancak mallardan çok hizmetleri tanımlar ve ayırt eder.

    İsim Tescil İşlemleri Nasıl Yapılır?

    İsim, bir firmanın doğumunda verilen ilk addır. İsim, marka kimliğinin bir parçasıdır ve kariyerini geliştirmesine, pazar payı büyütmesine yardımcı olur. Ancak birçok kişi, firma isminin ne denli önemli olduğunu bilmemektedir. Firma ismi, markalaşmanın ana temelidir. Bu nedenle ticari markanın nasıl koruma altına alındığını bilmek önemlidir. Firma adını korumak için, ilgili devlet kurumu veya yetkilisine kaydettirmeniz gerekir. Ülkemizde; Türk Patent ve Marka Kurumu, markaları tescil eder. Marka tescili, diğer kişilerin izniniz olmadan adınızı kullanmasını engellemenize olanak tanır. Ayrıca, resmi olarak kayıtlı bir adınız olduğunda, insanların bir arama motoru aracılığıyla işletmenizi bulması daha kolaydır.

    İsim tescil işlemleri yani marka tescil işlemleri basit gibi görünmektedir fakat karışık bir süreci içerir. İş kurmak isteyen veya kuran herkes en kısa zamanda firmasının ismini kaydettirmelidir! İsim tescili, marka tescilinin altında gerçekleşmektedir. “Marka tescili nasıl yapılır?” sorusuna ise bir alt başlıkta, daha detaylı yer verdik. 

    Marka Tescili Nasıl Yapılır Kısaca?

    Öncelikle marka sorgulama ve marka araştırması gerçekleştirilir. Böylece en uygun isim ve marka sınıfları belirlenir. Daha sonra marka tescili için Türk Patent Enstitüsü tarafından istenen belgelerin sunulur. Bu belgeler tescilli marka sahibinin (tüzel/gerçek kişi) durumuna göre değişiklik göstermektedir. Belgeler eksiksiz olarak TPE’ye teslim edildikten sonra başvuru süreci başlar. Belge eksikliğinde, son tarih 2 aydır. Yani size 2 ay hak tanınır. Bu süre sonunda belgelerin hala eksik olması durumunda başvuru iptal edilir. 

    Belgeler tam ise Türk Patent Enstitüsü gerekli incelemeleri başlatacak. Başvuru süreci uygun görülürse; marka, Resmi Marka Bülteni’nde yayımlanır. İtiraz ve görüşler bültende yayınlandıktan sonra değerlendirilecektir. İtiraz gelmemiş ise kayıt işlemi tamamlanır ve kayıt girişi oluşturulur. Tescil belgesi başvuru sahibine teslim edilir ve işlem tamamlanır.

    Pamir Patent Ekibi Gözünden Marka Tescili Nasıl Yapılır?

    • Başvuru yapacak kişi, başvuru sürecini yönetecek patent ofisini seçer.
    • Başvuru yapacak kişi marka ismine, hizmet sektörüne ve logosuna karar verir.
    • Marka sorgulaması, benzer marka araştırmaları hizmet sektörüyle ve tüm sınıflarla gerçekleştirilir.
    • Teklif gönderilir, onaylanırsa gün içerisinde başvuru işlemi gerçekleştirilir.
    • Başvuru yaptığı andan itibaren markasını kullanmaya başlar.
    • Marka uzman tarafından şekli araştırması gerçekleştirilir. Daha sonrasında benzerlik araştırması yapılır.
    • Marka başvuru sürecinden sonra toplam 4-5 ay içerisinde tescil edilir.
    • Marka 2 ay boyunca bültende ilan edilir.
    • Herhangi bir itiraz gelmez ise 1 ay süreyle marka tescil belgesi ücreti tebliğ edilir.
    • Ödemeden sonra tescil belgesi alınır.

    Marka Tescili Nedir Ne İşe Yarar?

    Marka tescilini bir yuva olarak düşünebilirsiniz. Firmanızı koruyan bir yuva… Firmanız kötü niyetli kişiler tarafından kolayca kopyalanabilir ve hatta kullanılabilir. Bu durum birçok dezavantaj getirir sizi. Bir taraftan maddi kayıplar yaşarken bir taraftanda imaj zedelenmesi yaşarsınız. Marka tescili ise tüm bunları önler. Ayrıca siz de farkında olmadan bir markayı kopyalabilir olabilirsiniz. Uzman vekiller marka tescil sürecinde titizlikle marka sorgulama gerçekleştireceği için bu durum da önlenir. Marka tescilinin birçok yararı vardır. Bunlaru şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Ürününüzü veya hizmetinizi sizden başka kimse kullanamaz.
    • Yasal haklarınız oluşur.
    • Rakipleriniz arasından ayrışırsınız hatta öne çıkıyorsunuz. 
    • Benzer bir marka oluşturmak isteyenleri engelleyebilirsiniz. 
    • Tüm markanızı (franchise) kolayca satabilirsiniz. 
    • Markalaşma süreciniz kolaylaşır.
    • Markanız için kolayca yatırımcı bulabilirsiniz. 
    • Hedef kitlenize güven verirsiniz. 
    •  Farklı ülkelere kolayca ihracat yapabilirsiniz. (Yurt dışı marka tescili)

    Marka Tescili Kimler Alabilir?

    Marka tescil zorlu süreçler içermez. Bu nedenle şu kişiler marka başvurusu gerçekleştirebilir:

    Türkiye’de yaşayan ve ticaret yapan herkes marka tescili başvurusunda bulunabilir. Ayrıca, Paris Sözleşmesine katılan ülkelerden Türkiye’de ikamet eden gerçek veya tüzel kişiler marka başvurusunda bulunma hakkına sahiptir.

    Marka Tescili İçin Neler Gerekli?

    Marka tescili için gerekli belgeler gerçek kişiye ve tüzel kişiye göre farklılık gösterir. Gerekli evraklar ise şu şekildedir:

    Başvuru Sahibi Şirket veya Kurum Gibi Tüzel Kişilerde

    Başvuru Sahibi Gerçek Kişilerde

    Faaliyet belgesi

    T.C kimlik numarası

    Vergi levhası 

    Varsa vekaletname

    Varsa vekaletname 

    Marka örneği (logo, işaret vs.)

    Marka örneği (logo, işaret vs.)

    Başvuru ücretinin tahsil edildiğine dair belge (Banka dekontu)

    Başvuru ücretinin ödendiğine dair belge (Banka dekontu)

    Başvuru ücretinin tahsil edildiğine dair belge (Banka dekontu)

    Marka Tescil Süreci Ne Kadar Sürer?

    Marka başvuru yapıldığı andan itibaren kullanılmaya başlanabilir. Tescil belgesi de yayında herhangi bir itiraz olmaz ise 4-5 ay içerisinde alınabilir.

    Marka Tescil Başvurusu Ne Kadar Sürer?

    Başvuru süresi, başvurunuzu yöneten uzmana ve uzmanın yoğunluğuna bağlıdır. Bazı başvuru süreleri 4-5 gün olurken bazıları 10-15 gün içerisinde olur.

    Marka Tescili Neden Yapılır?

    Marka yaratmanın en önemli faktörlerinden biri hedef kitlenin doğru tanımlanmasıdır. Marka kimliği hedef kitleye göre oluşturulur. Hedef kitle, markanın yarattığı kişiliği benimsediğinde marka sadakati oluşur. Kısacası markalaşma sağlanır. Markalaşma ile rakiplerden ayrışmaya başlarsınız.

    Ürettiğiniz veya sunduğunuz ürün veya hizmet doğal olarak rekabette öne çıkmalıdır. Ürününüz veya hizmetiniz rakiplerinizden farklı ise bir marka tescil ettirmeniz gerekir. Birçok işletme sahibi marka tescil sürecinden habersizdir. Bu doğrultuda işletmesine yatırım yapmaya devam eder ancak bir başkası markanın tüm özelliklerini kopyalar, markayı tescil ettirir ve haksız kazanç sağlamaya başlar. Bu gibi durumlar asıl marka sahibine zarar verir. Marka tescili ise kalkan görevi görerek markayı oluşabilecek tehditlerden korur.

    Marka Tescil Nereden Alınır?

    Marka tescili yaptırmak isteyen girişimciler ilk olarak “Marka tescili hangi kurum tarafından yapılır?” sorusunu araştırır. Türkiye’de marka tescili konusunda yetkili merci Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. Marka tescil başvurusu elden, posta yoluyla veya çevrimiçi olarak yapılabilir. Patent ofisleri ise başvuru sürecindeki aracılardır.

    Marka Tescili Neden Önemlidir?

    Marka tescili her büyüklükteki marka için önemlidir. Günümüzde birçok marka kısa sürede iş sektöründe yer alarak büyümeyi hedeflemektedir. Böyle bir rekabet ortamında faaliyet gösterirken, markanın kopyalanmasını engelleyerek; tekelleşme sağlanır. Marka tescil işlemi bu doğrultuda önem arz eder. 

    Her ticari marka unsuru, tescil sağlayan kişi veya şirket tarafından kullanılır. Ayrıca marka sahibi; markanın kopyalanması, logonun veya markanın herhangi bir nedenle kullanılması durumunda yasal işlem başlatabilir.

    Marka Tescilinin Faydaları Nelerdir?

    • Marka, sadece firma sahibi tarafından kullanılabilir. 
    • Tüm ticari marka hakları tescili gerçekleştiren kişiye ait olur.
    • Ticari marka tescil ettiren lisans statüsünü alır. Böylece marka devredilebilir ve miras alınabilir. 
    • Marka tescil ile com.tr uzantısı alınır.
    • Markanın kopyalanması engellenir.
    • Kalite sertifikalarının alınmasını kolaylaştırır.
    • KOSGEB desteğinden faydalanabilirsiniz.

    Marka Tescili Olmazsa Ne Olur?

    Neler Ticari Marka Olarak Tescil Edilemez?

    • Diğer şirketlerden farklı olmayan veya yaygın olarak kullanılan isimler,
    • Ürün veya hizmet etiketi,
    • Uygulaması halen TPE’de olan isim, 
    • Kelime, deyim, isim veya kamuda ortak yer veya nesne haline gelen metaforik varlıklar,
    • Çarşıda, şehir merkezinde, kısaca kamusal alanda üç boyutlu figürler, 
    • Kamusal alanda hologramlar, 
    • Siyasi semboller içeren logo ve isimler, 
    • Uluslararası resmi kuruluşların isimleri, 
    • Para birimleri, 
    • Madalya nüshaları, 
    • Coğrafi işaretler, 
    • Ünlü isimleri ve sicil lakapları isimleri, 
    • Edebi ve sanatsal eserler, 
    • Kamuoyunu yansıtan etiket, 
    • Halkı tehdit eden işaretler.

    Marka Tescil Ücreti Ne Kadar?

    Marka tescil ücreti merak edilen konular arasında yer almaktadır. Sizlere daha detaylı bilgi vermek için marka tescil ücretini iki aşamaya ayırdık. Bu aşamalar şu şekildedir:

    Birinci Aşama: Marka tescil ücreti her sene farklılık gösterir. İlk başvuru aşamasında kurum harcı olarak hizmet sınıfı başına 380 TL ve Pamir Patent hizmet bedelini ödemelisiniz. Pamir Patent hizmet bedelimiz ise sınıf fark etmeksizin KDV dahil 885 TL’dir. 

    Yani tek sınıflı bir başvuru için ilk aşamada kurum harcı ve hizmet bedeli toplamı olarak 1265 tl ödeme gerçekleştirmeniz gerekmektedir. 

    İkinci Aşama: Başvurunuz onaylandıktan sonra tescil belgesine sahip olmak için 1020 TL kuruma harç ödemesi (2022 fiyatlandırması) ve Pamir Patent hizmet bedelini ödemelisiniz. Pamir Patent hizmet bedelimiz ise sınıf fark etmeksizin KDV dahil 750 TL’dir.

    Yani başvurunuz sonuçlandığında; belge harç ödemesi ve hizmet bedeli toplamı olarak 1770 TL ödeme yapmalısınız. Ödeme yaptıktan sonra marka tescil belgesine sahip olacaksınız.

    Pamir Patent olarak tek sınıflı 2022 marka tescil işlemlerinizi yaklaşık olarak 3.000 – 3.500 tl arasında gerçekleştirmekteyiz. 

    Marka tescili yaptırmaya karar verdiyseniz; marka tescil ücretleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Araştırma gerçekleştirmeden bir patent ofisi ile marka tescili gerçekleştirirseniz fahiş fiyatlarla karşılaşabilirsiniz.

    Marka Tescil Ücreti Nasıl Ödenir?

    Dilerseniz banka hesabımıza, dilerseniz de www.pamirpatent.com adresinden ödeme yapabilirsiniz.

    Marka Tescil Ücreti Ne Zaman Ödenir?

    Başvuru aşamasında ücret ödemesi yapılır, 4-5 ay sonra da marka tescil belgesi için ödeme gerçekleştirilir.

    Marka Tescil Ücreti Ödenmezse Ne Olur?

    Yapılan en büyük hatalardan biri de budur. Tüm işlemlerden sonra marka tescil belgesine kavuşmak için son ödemenin yapılması gerekir. Bunu unutan veya erteleyen bireylerin marka başvurusu geçersiz sayılır.

    Marka Tescil Süreci İşlemleri Nelerdir?

    İlk olarak düşünülen marka ismi, hizmet sektörü ile ücretsiz bir şekilde araştırılır. Marka eğer uygunsa fiyat teklifi müşteriye iletilir. Müşterinin onaylaması durumunda gün içerisinde marka başvurusu gerçekleştirilir. Marka uzman tarafından incelenmeye alınır. Uzman araştırmaları sonucunda marka yayına alınır. Yayında 2 ay süreyle kalır ve herhangi bir itiraz olmaması durumunda marka tescil bildirilir. 1 ay içerisinde tescil belgesi ücretinin ödenmesi gerekir ve marka tescil edilir.

    Marka Tescil Başvuruları Neden Reddedilir?

    Birçok girişimci tescil başvurusunda red ile karşılaşır. Marka tescil başvurularının reddedilme nedeni genellikle marka inceleme işlemlerinin detaylı bir şekilde yapılmamış olmasıdır. Diğer bir deyişle, marka başvurusu yapılmadan önce detaylı marka araştırması yapılmazsa marka reddedilebilir. Bu durumlarla karşılaşmamanız adına, başvurunuzu uzman kişilerle yönetmelisiniz. 

    Marka Tescil Başvurusu Hangi Durumlarda Reddedilir?

    Başvurunuz red yemesinin birçok sebebi vardır. Bu nedenler ikiye ayrılır. İlki mutlak ret nedenleridir. İkincisi nispi ret nedenleridir. 

    6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nda düzenlenen ret nedenleri:

    “Marka tescilinde mutlak ret nedenleri

    Madde 5- (1) Aşağıda belirtilen işaretler, marka olarak tescil edilmez:

    1.a) 4 üncü madde kapsamında marka olamayacak işaretler.

    2.b) Herhangi bir ayırt edici niteliğe sahip olmayan işaretler.

    3.c) Ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten veya malların üretildiği, hizmetlerin sunulduğu zamanı gösteren veya malların ya da hizmetlerin diğer özelliklerini belirten işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler.

    ç) Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş ya da daha önceki tarihte tescil başvurusu yapılmış marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer işaretler.

    1.d) Ticaret alanında herkes tarafından kullanılan veya belirli bir meslek, sanat veya ticaret grubuna mensup olanları ayırt etmeye yarayan işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler.

    2.e) Malın doğası gereği ortaya çıkan şeklini ya da başka bir özelliğini veya teknik bir sonucu elde etmek için zorunlu olan veya mala asli değerini veren şeklî ya da başka bir özelliğini münhasıran içeren işaretler.

    3.f) Mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak işaretler.

    4.g) Paris Sözleşmesinin 2 nci mükerrer 6 ncı maddesine göre reddedilecek işaretler.

    ğ) Paris Sözleşmesinin 2 nci mükerrer 6 ncı maddesi kapsamı dışında kalan ancak kamuyu ilgilendiren, tarihi ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş diğer işaretler ile yetkili mercilerce tescil izni verilmemiş olan armaları, nişanları veya adlandırmaları içeren işaretler.

    1.h) Dinî değerleri veya sembolleri içeren işaretler.

    ı) Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı işaretler.

    1.i) Tescilli coğrafi işaretten oluşan ya da tescilli coğrafi işaret içeren işaretler.

    (2) Bir marka, başvuru tarihinden önce kullanılmış ve başvuruya konu mal veya hizmetler bakımından bu kullanım sonucu ayırt edici nitelik kazanmışsa bu markanın tescili birinci fıkranın (b), (c) ve (d) bentlerine göre reddedilemez.

    (3) Bir marka başvurusu, önceki marka sahibinin başvurunun tesciline açıkça muvafakat ettiğini gösteren noter onaylı belgenin Kuruma sunulması hâlinde birinci fıkranın (ç) bendine göre reddedilemez. Muvafakatnameye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

    Marka tescilinde nispi red nedenleri

    MADDE 6- (1) Tescil başvurusu yapılan bir markanın, tescil edilmiş veya önceki tarihte başvurusu yapılmış marka ile aynılığı ya da benzerliği ve kapsadığı mal veya hizmetlerin aynılığı ya da benzerliği nedeniyle, tescil edilmiş veya önceki tarihte başvurusu yapılmış marka ile halk tarafından ilişkilendirilme ihtimali de dâhil karıştırılma ihtimali varsa itiraz üzerine başvuru reddedilir.

    (2) Ticari vekil veya temsilcinin, marka sahibinin izni olmaksızın ve haklı bir sebebe dayanmaksızın markanın aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerinin kendi adına tescili için yaptığı başvuru, marka sahibinin itirazı üzerine reddedilir.

    (3) Başvuru tarihinden veya varsa rüçhan tarihinden önce tescilsiz bir marka veya ticaret sırasında kullanılan bir başka işaret için hak elde edilmişse, bu işaret sahibinin itirazı üzerine, marka başvurusu reddedilir.

    (4) Paris Sözleşmesinin 1 inci mükerrer 6 ncı maddesi bağlamındaki tanınmış markalar ile aynı veya benzer nitelikteki marka başvuruları, aynı veya benzer mal veya hizmetler bakımından itiraz üzerine reddedilir.

    (5) Tescil edilmiş veya tescil başvurusu daha önceki tarihte yapılmış bir markanın, Türkiye’de ulaştığı tanınmışlık düzeyi nedeniyle haksız bir yararın sağlanabileceği, markanın itibarının zarar görebileceği veya ayırt edici karakterinin zedelenebileceği hâllerde, aynı ya da benzer markanın tescil başvurusu, haklı bir sebebe dayanma hâli saklı kalmak kaydıyla, başvurunun aynı, benzer veya farklı mal veya hizmetlerde yapılmış olmasına bakılmaksızın önceki tarihli marka sahibinin itirazı üzerine reddedilir.

    (6) Tescil başvurusu yapılan markanın başkasına ait kişi ismini, ticaret unvanını, fotoğrafını, telif hakkını veya herhangi bir fikri mülkiyet hakkını içermesi hâlinde hak sahibinin itirazı üzerine başvuru reddedilir. 

    (7) Ortak markanın veya garanti markasının yenilenmeme sebebiyle koruma süresinin sona ermesinden itibaren üç yıl içinde yapılan, ortak marka veya garanti markasıyla aynı veya benzer olan ve aynı veya benzer mal veya hizmetleri içeren marka başvurusu, önceki hak sahibinin itirazı üzerine reddedilir.

    (8) Tescilli markanın yenilenmemesi sebebiyle koruma süresinin sona ermesinden itibaren iki yıl içinde yapılan, bu markayla aynı veya benzer olan ve aynı veya benzer mal veya hizmetleri içeren marka başvurusu, önceki marka sahibinin itirazı üzerine bu iki yıllık süre içinde markanın kullanılmış olması şartıyla reddedilir.

    (9) Kötü niyetle yapılan marka başvuruları itiraz üzerine reddedilir.”

    Marka Tescili Yenilenir Mi?

    “Marka tescil süresi bitince ne olur, Marka yenilenir mi?” sorularıyla sıklıkla karşılaşmaktayız. Elbette. Marka tescili tek seferlik yapılan bir işlem değildir. Marka koruma süresi tescilden sonra 10 yıldır. 10 yıl tamamlandıktan marka korumanız sona erer. Marka korumasına devam etmek istiyorsanız marka yenileme işlemi gerçekleştirilmelidir. Böylece marka koruma süresi 10 yıllık artışlarla uzatılabilir.

    Marka Tescili Yenileme Ne Zaman Yapılmalıdır?

    Marka yenileme kaç yılda bir yapılır?  sorusu yenileme işlemini araştıran bireyler için önemli. Yukarıda bahsettiğimiz gibi marka koruma süresi 10 yıldır. 10 yıl dolmasına 6 ay kala yenileme işlemleri başlar. Kısaca 10 yılda bir yenileme başvurusu yapmalısınız.
    Eğer marka yenileme işlemi gerçekleştirmezseniz marka tesciliniz düşer. Bu doğrultuda tescilden doğan haklarınız son bulur. Ek olarak markanız başkaları tarafından tescil edilebilir hâle gelir.

    Marka Korunması Ne Zaman Başlar?

    Marka korunması başvuru yapıldığı tarihten itibaren başlar. Yani marka tescili için gerekli başvuru belgelerinin Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) tescil edildiği gün, saat ve dakikadan itibaren başlar. Fakat başvurunuz Türk Patent Enstitüsü yönetmeliğine göre incelemeye alınır. Başvurunuzun onaylanması için de detaylı marka tescil sorgulama yapılmalı ve markaya uygun marka tescil sınıfları belirlenmeli.

    Tescilli Marka Kullanılırsa Ne Olur?

    Tescilli markanın kullanılması, var olan markanın taklidine girer. Bu durum da “marka hakkına tecavüz” olarak adlandırılır. Ticari marka ihlali; birincil marka sahibine hem itibar hem de mali zarar verir. Bu durumda, üçüncü kişiler aleyhine dava açılır.

    Marka Tescili İçin Ne Zaman Müracaat Edilmeli?

    Marka tescil başvurusu yapmak için herhangi bir gün veya zaman yoktur. Firmanızı oluşturduğunuz an marka tescil belgesi almak için çabalamalısınız. Yoksa markanız başkaları tarafından kopyalanarak kullanılabilir. 

    Marka Tescil Belgesi Ne Zaman Gönderilir?

    Marka 2 ay boyunca bültende yayımlanır. Yayımdayken itiraz gelmezse tescil süreci onaylanır. Uzmanlar bu süreci takip ederek sizi bilgi verir. Daha sonrasında ödemenizi gerçekleştirirsiniz ve 1-2 hafta içerisinde marka tescil belgeniz elinize ulaşır.

    Türkiye’de Marka Tescilinde “İlk Başvuran Alır” İlkesi Geçerli Mi?

    Her işletmenin bir adı ve ticareti olmalıdır. Bu isim ticari marka olarak tescil edilmelidir. Marka, işaret ve logo da tescillidir. Pekala markayı, ilk başvuran mı alır? Öncelikle bilmeniz gereken marka tescil işlemlerine TPE (Türk Patent Enstitüsü) bakar. TPE, kayıt taleplerini başvuru tarihine göre işler. Fakat markanın asıl sahibi, markayı ilk defa kullanan ve kullandığını ispat eden kişidir.

    Pamir Patent Olarak Ne Yapıyoruz?

    Pamir Patent olarak tüm marka patent işlemlerini yürütmekteyiz. Uzmanlarımız büyük bir titizlikle marka patent sorgulama işlemlerini yürüterek cebinizi ve markanızı riske atmaz. Patent sorgulama, patent başvurusu, marka araştırma gibi tüm işlemleriniz için 0506 388 42 01 numaralı çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

    Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

    Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

    Ortalama puanı 5 / 5. Oy sayısı: 3

    Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

    İletişime Geç
    1
    Merhaba 👋 size nasıl yardımcı olabilirim?