Son Güncelleme: 22 Aralık 2022
Marka tescili ile işletmeler yasal haklara sahip olur ve diğer işletmelerden ayrışır. Marka tescil süresi ise 10 yıldır. 10 yıldan sonra marka yenileme yapılmalıdır. Tescil süresi 10 yıldır dedik tabii bu hukuka aykırı durumlar yoksa. Tescil edilen firmada hukuka aykırı bir durum söz konusu ise marka iptali gerçekleştirilir. Marka iptal davası için kuruluş gerekmez herhangi biri marka iptali için başvurabilir. Başvurular TPMK nezdinde değerlendirilecek.
Marka İptalinin Nedenleri
Marka iptaline birçok faktör sebep olabilir. Bu faktörleri sıralayacak olursak:
- Marka tescili gerçekleşen marka, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde kullanılmazsa iptal edilebilir. Ya da markanın kullanımına beş yıl kesintisiz ara verilirse marka iptali gerçekleştirilir.
- Marka tescili gerçekleşen marka, tescil edildiği mal veya hizmet kategorisinde yaygınlaşırsa iptali gerçekleşebilir. Çünkü yaygınlaşması marka sahibinin gerekli ve yeterli önlemleri almamasının bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.
- Marka sahibi, markasını izin vererek başkasına kullandırırsa iptal gerçekleştirilir.
- Tescillen mal veya hizmet kamuoyunu yanıltıyorsa iptal gerçekleştirilir.
- Ortak veya garanti markanın teknik şartnamelerine aralıksız, aykırılık marka kullanımı tespit edilirse, aykırı kullanıma konu markanın iptali gerçekleştirilir.
Çoğunlukla markanın kullanılmaması nedeniyle iptali gerçekleşmekte.
Markanın İptali Talebinde Süre
İptal talebinin ileri sürülmesine ilişkin herhangi bir süre mevcut değildir. Menfaati olan veya kamu yararı gözeten kişiler, markanın tescil süresinin sonuna kadar yani 10 yıl içerisinde iptal talebinde bulunulabilir.