Son Güncelleme: 22 Aralık 2022

Marka tescilinin nasıl alındığına dair bilgiler vermeden önce “marka nedir, marka tescili nedir?” sorularına bakalım. Çünkü birçok kişi markanın ne olduğunu bilmemektedir. Hatta birçok kişi “Marka iyi bir şeydir, belirli bir dükkan içerisindedir, çok işe yarar, marka olmadan işletme açılmaz, açılırsa da batar.” düşüncesine sahiptir.

Marka kavramı önemlidir. Bu nedenle birçok tanımı vardır. Biz ise TPE’nin marka tanımını baz aldık.

TPE’ye göre marka; “Bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlamak koşuluyla; kişi adları, sözcükler,

şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi ve ambalajları gibi çizimle

görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla

yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretlerdir”. 

Şimdi ise marka tescil kavramına bakalım. Marka tescili, marka kavramı ile yakın ilişkilidir. Zaten marka olmadan marka tescili de söz konusu olmamaktadır. 

Marka tescili; Firmaların haklarını, işaretlerini, sembollerini, kelimelerini, şekillerini, kokularını ve özellikle ticari ünvanını koruyan bir işlemdir. Bu işlem, başarılı şekilde tamamlanırsa marka tescil belgesi sizin olur. Marka tescil belgesi doğrultusunda markanızı ilgilendiren her şey koruma altına alınır. Peki marka tescil nasıl alınır, marka tescil başvurusu nasıl yapılır?

Marka Tescil Nasıl Alınır? Süreç Nasıl İlerler?

Marka tescil süreci biraz karmaşık ilerler. Süreç boyunda yeterli araştırma ve takip yapmalısınız. Gözden kaçan veya yanlış yapılan ufak faktör başvurunun boşa gitmesine sebep olarak maddi kayıp yaşatır. Bu nedenle uzman vekillerden yardım almak her zaman daha iyi olacaktır. Onlar gerekli araştırmaları yaparak süreci doğru şekilde tamamlarlar. 

Uzman marka vekilleri ile yürütülen marka tescil başvuruları:

  • TPE’ye başvuruda bulunmadan önce ilgili konular saptanır ve araştırılır.
  • Saptanan konular üzerinden marka araştırması gerçekleştirilir. Marka araştırma kapsamlı şekilde gerçekleştirilmelidir. Firma, tescile hazır hale gelmesi için tüm riskler önden tespit edilip önlemler alınmalıdır. Marka araştırmasında firmanın tescile uygunluğu için isim, sınıf, logo gibi araştırmalar yapılır. Araştırma süreci titizlikle gerçekleştirilmelidir. Çünkü diğer firmalardan ayrışmanız gerekir. Örneğin firmanızın ismi anlam ve ses bakımından farklı başvurulara benzerse veya başka firmalarla figüratif benzerliğiniz varsa red yiyebilir. 
  • Araştırmalar doğrultusunda gerekli belgeler hazırlanır ve Türk Patent Kurumu’na teslim edilir. Başvuru sürecinde takip ve bilgilendirmeler yapılır.
  • TPE başvuru sırasına göre incelemelerini gerçekleştirir. Başvuru mutlak ret sebepleri içerisinde görülürse başvuru reddedilir. Fakat markanın müsaitliği uygun görülürse; Resmi Marka Bülteninde yayınlanır.
  • Yayınlanmadan sonra itiraz gelirse, marka tescil başvurusu ve verilen karar tekrardan incelenir. İtiraz gelmezse ve protokoller yerine getirilmiş ise marka tescillenir ve belge firma sahibine verilir.
  • Marka tescil belgesi ile, marka 10 yıl koruma altına alınır.
  • Tescil başvuru süresi yaklaşık 8-10 ay sürer.

Marka araştırması ise uzmanlık ve deneyim isteyen bir işlemdir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi süreci uzman marka vekilleri ile yönetmenizi tavsiye ederiz. Profesyonel ekibimiz marka araştırması başta olmak üzere tüm süreçlerde yanınızda. Daha fazla bilgi almak için 0506 388 42 01 numaralı çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişime Geç
1
Merhaba 👋 size nasıl yardımcı olabilirim?