Son Güncelleme: 22 Aralık 2022
“Marka tescili nedir?” sorusu birçok kişi tarafından araştırılır. Bir kişi veya şirket bir ürün, hizmet veya fikir oluşturduğunda, genellikle bir ticari marka tescil ettirerek bu yaratımı korumak ister. Marka tescili, diğer markaların aynı veya benzer markaları ürün, hizmet ve fikirler üzerinde asıl sahibinden izin almaksızın kullanmasını engellemek için kullanılmaktadır.
Bir ticari marka, benzersiz bir satıcıyı tanımlar ve münhasır bir mülkiyet hakkının tesis edildiğine dair halka kanıt sağlar. Bir ürün veya hizmetin kaynağını halka açıklamak için kullanılabilecek bir marka türüdür. Ayrıca, marka tescili, sahibine, belirli mal ve hizmetlerde başkalarının tescilli markasını kullanmasını engelleme hakkı verir. Bu nedenle marka tesciline sahip olmanız önemlidir.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Ticari marka almak için devlete yani Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunmanız gerekir. Başvurularda uzman marka vekillerinden yardım almanız sizin için daha iyi olacaktır çünkü marka sorgulama işlemi marka tescili için büyük önem arz eder. Yeterli düzeyde marka sorgulama, marka tescil sorgulama yapılmazsa marka tesciliniz gerçekleşmez ve maddi kayıplar yaşarsınız.
İlk olara marka araştırması yapılır. Bu şekilde en uygun isim ve sınıflar belirlenir. Ardından Türk Patent Enstitüsüne marka tescili için gerekli belgeler gönderilir. Bu belgeler tescilli marka sahibinin (tüzel/gerçek kişi) durumuna göre farklılık gösterir. Belgeler, TPE’ye teslim edildikten sonra başvuru süreci başlar. Belgelerde bir eksiklik söz konusu ise 2 ay hak tanınır. Bu süre sonunda belgelerin hala eksik olması durumunda başvuru iptal edilir.
Belgeler tamamlandığında Türk Patent Enstitüsü gerekli incelemelere başlayacak. Başvurunun uygun görülmesi halinde; marka, Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanacaktır. İtiraz ve yorumlar, Bültende yayınlandıktan sonra değerlendirilecektir. Herhangi bir itiraz alınmazsa kayıt işlemi sona erer ve kayıt oluşturulur. Kayıt belgesi başvuru sahibine teslim edilir ve işlem tamamlanır.
Her ülkenin ticari marka tescili ile ilgili kendi yasaları vardır. Ek olarak başvuruyu hangi devlet kurumunun ele aldığı da farklıdır. Bir başvuruyu doldururken, markanın mülkiyetini kanıtlamanın yanı sıra onu ilk ne zaman kullandığınıza ilişkin bilgileri de sunmalısınız. Müşterilerin tescilli ticari markanızı nerede, nasıl (logo, isim) görecekleri hakkında da bilgi eklemelisiniz. Başvuru süreci zaman alıcı olabilir, bu nedenle ticari markanızın zamanında onaylanmasını istiyorsanız erken başlamak en iyisidir.
Ülkemizde Marka Tescili
Başvurunuz gönderildikten ve onaylandıktan sonra markanız 10 yıl koruma altına alınır. 10 yıl sonra marka yenileme işlemi yapmalısınız. Yani ticari markanızı aktif tutmak için 10 yılda bir ücret ödeyerek tescil sürenizi uzatmanız gerekir. Her ülke kendi yıllık yenileme ücretlerini belirler, bu nedenle başvurunuzu göndermeden önce ücretlerin ne zaman ödenmesi gerektiğini bilmelisiniz ve uzman vekillerden yardım alarak yenileme talebinde bulunmalısınız.
Uygun ücretleri ödedikten sonra, başvurunuzun işleme konulması için birkaç hafta beklemeniz gerekir.
Marka tescilinin her sektörde gerekli olduğunu unutmamak önemlidir.
Marka Tescili İçin Nasıl Başvuru Yapılır?
Bir ticari markaya sahip olmak teoride kolay gibi olsa da göründüğü gibi değildir. Marka tesciline başvurmadan önce özenle marka araştırma süreci gerçekleştirilmeli. Marka araştırma sürecini kendiniz yaparsanız uzun bir zaman alabilir. Bu süre zarfında başka biri sizin marka isminiz adına başvuruda bulunabilir. Yani zaman sorunu nedeniyle pratikte bir markayı elde tutmak zor olabilir. Bu nedenle uzman vekillerle başvuru sürecinizi yönetmelisiniz. Pamir Patent olarak markanızın, marka tescil belgesine sahip olması için tüm işlemleri titizlikle gerçekleştiriyoruz. Sürecin detayları hakkında bilgi almak için 0506 388 42 01 numaralı çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.