Son Güncelleme: 22 Aralık 2022
Hemen hemen her girişimcinin korkulu rüyası; markasının taklit edilmesidir. Girişimcilerin çoğu marka tescil kavramını bilirken çoğu da bilmemektedir. Markatescili herkesin bilmesi gereken bir koruma işlemidir. Yoksa taklitlerden kaçınmak pek mümkün değildir. Özellikle bir firma popülerlik kazanırken marka adı kolaylıkla taklit edilir. Bir ticari marka veya marka adı, belirli bir ürüne, hizmete veya fikre verilen addır. Yapana, satana ve kullanana değer ve kimlik kazandıran bir markadır. Markalı ürünlerin pazarlanması, bu ürünlerin satışının teşvik edilmesine yardımcı olur. Ayrıca markalı ürün üreticilerinin fikri mülkiyet haklarının korunmasına yardımcı olur. Bir ticari markanın korunmasını sağlamak için, onu devlete kaydettirmek gerekir. Bir ticari marka, bir başkasınınkiyle aynı veya kafa karıştıracak kadar benzerse, ticari marka ihlali teşkil edebilir. Peki rakipleriniz sizi taklit ettiğinde ne yapmalısınız? Eğer marka tesciliniz varsa ticari markanızı taklit edenlere karşı yasal işlem başlatabilirsiniz. Ya marka tesciliniz yoksa? Bu noktada işler biraz karışabilir.
Taklit markalar, orjinaline benzer görünümlere sahip olma eğilimindedir. Marka tescili ise bir işletmenin ayırt edilebilir bir unsurudur. Eğer marka tesciliniz yoksa markanızı korumak için yasal hakkınız yok demektir. Bu nedenle rakipleriniz sizi taklit ediyorsa ilk olarak marka tescili başvurusunda bulunmalısınız. Başvuru sürecinde, markanızı rakiplerden önce sizin kullandığınızı kanıtlamanız gerekir. Bu süreç biraz uzun zaman alabilir.
Marka Tescili Nedir? Nasıl Olmalıdır?
Marka tescili, bir ürün, hizmet veya marka adının tanımlayıcısıdır. Bir şeyin yaratıcılarını tanımlar ve onları telif hakkı ihlalinden ve sahte ürün veya markalardan korur. Bir işaret, halka benzersizliği ve özgünlüğü gösterir. Bir markanın yasal koruma elde etmesi için bir diğerininkiyle aynı veya kafa karıştıracak şekilde benzer olmaması gerekir. Ayrıca, başkasına ait ünlü bir markaya karıştıracak kadar benzememelidir. Bu durum tüketiciler arasında, ünlü kişinin ürünü onayladığını varsayabilecekleri için kafa karışıklığına neden olabilir. Ayrıca, bir başkasının ticari markasını ihlal etmeden önce ne kadar reklam yapılması gerektiğine dair yönergeler vardır. Bu yönergelerin de incelenmesi gerekir.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Marka tescil başvurusu gerçek ve tüzel kişi tarafından gerçekleştirilir. Başvuruyu yapan kişiye göre farklı belgeler istenir. Gelelim başvurunun nasıl yapıldığına. Başvuru süreci farklı aşamalardan oluşmaktadır. Marka tescili için öncelikle marka araştırması yapılmalıdır. Araştırmada aynı veya benzer bir marka olup olmadığı tespit edilir. Benzer marka yoksa belgeler eksiksiz tamamlanır ve marka başvurusu gerçekleştirilir. (Bu aşamada marka vekilleri ile çalışmak marka başvuru sürecinin daha sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır.) Gerekli belgeler TPE’ye teslim edilir. TPE başvuruyu kayıt zamanına göre incelemeye alır. Belgeler eksiksiz ise marka, Resmi Marka Bülteninde yayınlanır. Herhangi bir itiraz gelmez ise tescil onaylanır ve firma sahibine marka marka tescil belgesi gönderilir. Siz de marka tescil başvurusunda bulunmak istiyorsanız uzman ekibimizden yardım alabilirsiniz. Sürecin detayları hakkında bilgi almak için 0506 388 42 01 numaralı çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.