Son Güncelleme: 22 Aralık 2022

Marka tescili ticari hayatta büyük önem arz eder. Bu nedenle marka tescili yaptırırken yurt dışı marka tescili de yaptırmak sizin için avantajlı olacaktır. Yurt dışı marka tescili yaptırmadığınız takdirde; tesciliniz, sadece ülke sınırları içerisinde geçerli olacak. Yaşanılan bu sınırlılık; yapacağınız ihracatlara, fuarlara ve franchising uygulamalarına engel olur. İhracat yapmak istiyorsanız, fuarlara katılmak istiyorsanız ve franchising vermek istiyorsanız yurtdışı marka tescili yaptırmak zorundasınız. Özellikle ihracat yaptığınız varsayalım. İhracatınızı yurtdışı marka tesciliniz olmadan yaparsanız; ülke içerisindeki ürünlerin toplatılır. Hizmet veriyorsanız hizmetleriniz engellenir. Sonrasında ise ceza, tazminat davaları ile karşı karşıya kalırsınız. Tüm bunlar hem maddi hem de manevi olarak fazlaca yorar. Ayrıca marka tesciliniz olmadığı için ihracat gerçekleştirdiğiniz ülkede ürün veya hizmetiniz kısa sürede kopyalanır. 

İki farklı yurtdışı marka tescili vardır. Bunlar ilki ülkesel başvurulardır. ikinci ise  topluluk tescil başvurularıdır. İki başvuruda da amaç markayı koruma altına almaktır. Koruma altına alınan markanın tescil edildiği ülkede hukuki hakları mevcuttur. Ayrıca tesciliniz devam ettiği sürece yurtdışı pazarlarında uzun süre yer alırsınız. Bu da markanın prestijini ve tüketici güvenini artırır.

Hem ulusal hem de uluslararası piyasalarda rekabet avantajı sağlamak için marka tescili şart!

Yurtdışı Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Yurtdışı marka tescili yaptırmak için önce kendi ülkenizde tescilinizin olması gerekir. Daha sonra uzman marka vekilleri markanız için ön araştırma yapar. Ön araştırma sonrası sorunsuz bir şekilde yurtdışı marka tesciliniz gerçekleştirir. 

4 Yurtdışı Marka Tescili 

Yurtdışı marka tescili çeşitleri dörde ayrılır. Bunlar:

  • Uluslararası marka tescili (Madrid Protokolü Sistemi)
  • Topluluk marka tescil sistemi
  • Ulusal marka tescili
  • Bölgesel marka tescili

Uluslararası Marka Tescili

Türkiye, 1999 yılında Madrid Protokolü’nü imzalamıştır. Artık tek bir başvuru ile birçok ülkede marka tescili gerçekleştirilmektedir. Marka tescilinden sorumlu kuruluş ise Dünya Fikri Haklar Örgütü’dür.

Topluluk Marka Tescil Sistemi

Tek başvuru ile Avrupa Topluluğuna üye ülkelerde koruma sağlanır. Tüm ülkelerde geçerli olan bir sistemdir.  Marka tescilinden sorumlu kuruluş ise İç Uyum Ofisi’dir.

Ulusal Marka Tescili

Avrupa Birliği Topluluk Sistemi, WIPO üye olmayan diğer ülkeler için bireysel başvuru yapılmalıdır. Eğer üyelik mevcut ise tek başvuru yeterli olacaktır. Ulusal marka tescili işlemleri ülkelerin ilkelerine göre değişkenlik gösterir.

Bölgesel Marka Tescili

Bölgesel marka tescili “bölgesel tescil sistemi” olarak da bilinir. Bölgesel tescil sistemi birçok ülkenin bir araya geldiği sistemi ifade eder. Sadece bir araya gelen ülkeler arasında koruma gerçekleştirilir. 

Yurtdışı marka tescil aşamaları kolay gibi gözüksede oldukça karışıktır ve bu süreçte nasıl yönlendirileceğiniz önemli. Profesyonel vekillerimiz markanızın, marka tescil belgesine sahip olması için tüm işlemleri titizlikle gerçekleştiriyor. Sürecin detayları hakkında bilgi almak için 0506 388 42 01 numaralı çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişime Geç
1
Merhaba 👋 size nasıl yardımcı olabilirim?