Son Güncelleme: 22 Aralık 2022

Pek çok girişimci marka tescili hakkında yetersiz bilgiye sahiptir. Bu nedenle marka tescili yaptırmak istemez. Biz de sizlere marka tescili hakkında kısa ve net bilgiler vermeye geldik. Şimdi 5 Maddede Marka Tescili Nedir, Ne Değildir? inceleyelim.

1. Marka tescili ile patent aynı şeydir.

Hayır, yanlış. Marka tescili ile patent farklı şeylerdir. Marka tescili, tüketiciyi yönlendirmek üzere oluşturulan logo, ad gibi faktörleri koruma altına alan bir belgedir. Patent ise buluşları koruma altına alan bir belgedir.

2. Ne zaman başvurursam kolaylıkla marka tescili yaptırabilirim.

Marka tescili yaklaşık 8-10 ay aralığında sonuçlanır. Eğer isim, logo gibi faktörlerinizin daha önce tescillenmiş ise red yersiniz. Fakat red için bir sebep yoksa yani markanın müsaitliği uygun görülürse; Resmi Marka Bülteninde yayınlanır. 3 ay yayında kalır. Bu süreçte itiraz gelirse, marka tescil başvurusu ve verilen karar tekrardan incelenir. İtiraz gelmezse ve protokoller yerine getirilmiş ise marka tescillenir ve belge firma sahibine verilir. Bu süreç oldukça uzun olduğu için uzman vekillerden yardım almanızı tavsiye ederiz.

3. Her yıl marka tescilimi yenilemek zorundayım.

Hayır, yanlış. Almış olduğunuz marka tescil belgesi markanızı 10 yıl boyunca korur. 10 yıldan sonra marka tescil işlemlerinizi yenilemeniz gerekir.

4. Marka tescilim olmadan ihracat yapabilirim.

Hayır, yapamazsınız. İhracat yapabilmeniz için yurt dışı marka tescilinin olması gerekir. Yurtdışı marka tescili yaptırmak için de önce kendi ülkenizde tescilinizin olması gerekir. Yani ihracat, fuar ve franchising uygulamaları için marka tescili şart. Marka tescili olmadan ihracat yaparsanız ise ülke içerisindeki ürünler toplatılır. Hizmet veriyorsanız hizmetleriniz engellenir. Sonrasında ise ceza, tazminat davaları ile karşı karşıya kalırsınız. 

5. Markamı kimse kullanmaz.

Eğer marka tesciliniz yoksa markanız, başkaları tarafından kolaylıkla kopyalanarak kullanılabilir. Marka tescil başvurusu yaptırmanın sayısızca faydası vardır. Bu faydaları maddeleyecek olursak:

  • Sunulan marka fikirlerinin izinsiz olarak başkaları tarafından kullanılması veya çalınması engellenir.
  • Sahip olunan ticari marka ile ilgili tüm yasal haklar, tamamen ticari marka tescil ettirenin yanındadır. Bu haklar ticari markayı korur.
  • Hileli rekabet durumunda, haklar marka tescil belgesi ile korunur.
  • Marka tescili ile ticari markalar, dünya çapında veya kendi ülkelerinde reklamını yapabilir.
  •  Markasını tescil ettiren kişiler franchising ile markalarını başka bir kişi veya kuruluşa devrederek ek gelir elde edebilir. 
  • Markanın devamlılığı, miras yoluyla aileye bırakılarak da sağlanabilir.

Gördüğünüz üzere marka tescili yaptırmanın faydaları bir hayli fazladır. Marka tescili markanız için kalkan görevi görmektedir. Marka tescil aşamaları kolay gibi gözüksede oldukça karışıktır ve bu süreçte nasıl yönlendirileceğiniz önemli. Profesyonel vekillerimiz markanızın, marka tescil belgesine sahip olması için tüm işlemleri titizlikle gerçekleştiriyor. Sürecin detayları hakkında bilgi almak için 0506 388 42 01 numaralı çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişime Geç
1
Merhaba 👋 size nasıl yardımcı olabilirim?