Son Güncelleme: 22 Aralık 2022

Akılda kalıcı bir slogan, mesajınızı hedef kitlenize anında ileten bir cümle veya kelimedir. Başarılı bir pazarlama kampanyasının en önemli bileşenlerinden biridir. Akılda kalıcı bir slogan, ürünlerinizi hedeflenen bir kitleye kolayca pazarlamanıza yardımcı olur. Ayrıca markanızı en iyi şekilde nasıl tanıtacakları konusunda kuruluş genelinde çalışanlarınıza rehberlik eder. Unutulmaz bir slogan geliştirmek, deneme yanılma gerektiren, devamlılık isteyen bir süreçtir. Bu yazıda iyi bir sloganın nasıl oluşturulacağını açıklayacağız ve markanız için bir tane oluştururken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar sunacağız. 

Akılda Kalıcı Bir Marka Sloganı Nasıl Yaratılır? - Pamir Patent

Akılda kalıcı bir slogan, hedef kitleniz için kolay anlaşılır ve akılda kalıcı olmalıdır. Ayrıca markanızın neyi temsil ettiğini ve onu diğer markalardan farklı kılanın özünü de ifade etmelidir. Bir slogan için yeni fikirler düşünürken; kalite, değer, güvenlik, etik gibi işiniz veya ürünle ilgili konuları göz önünde bulundurun. Değerlerinizi ve pazardaki konumuzunu özetleyen ikonik bir ifade oluşturmayı da düşünmelisiniz. Konuyu seçerken, herhangi bir telif hakkı yasası veya yönetmeliği ile çelişmediğinden emin olun.

Akılda Kalıcı Bir Marka Sloganı Nasıl Yaratılır? - Pamir Patent

Gelelim akılda kalıcı bir marka sloganı oluşturmaya. Eğer siz de etkili bir slogan oluşturmak istiyorsanız birazdan bahsedeceğimiz faktörlere dikkat etmelisiniz. 

Bu faktörler şu şekildedir:

  • Sloganınızı kısa tutmalısınız. 

Vermek istediğiniz mesajı en sade haline indirgemek sizin için daha iyi olacaktır.

  • Sloganınızı kolay anlaşılacak şekilde oluşturmalısınız. 

Süslü cümlelerden veya kelimelerden uzak durmalısınız. Vermek istediğiniz mesaj hedef kitlesi tarafından kolayca anlaşılmalı.

  • Sürekliliğini korumalısınız.

Yarattığınız slogan tek kullanımlık olmamalıdır. Bu sloganı kampanyalarınıza entegre etmelisiniz ve farklı kanallar üzerinden hedef kitlenize aktarmalısınız. 

  • Uzun vadeli düşünmelisiniz.

Üst maddede bahsettiğimiz gibi sloganınız tek kullanımlık olmamalı. Yani tüketicinin aklında yer edinebilmek için uzun yıllar boyunca kullanmalısınız.

  • “İçgörümüz Nedir?” sorusuna odaklanmalısınız.

Tüketici benliğinin; altında yatan, kendilerinin bile fark etmediği, fark etse bile gün yüzüne çıkarmadığı hisler, düşünceler ve davranışlar vardır. Tüm bunlar içgörüyü oluşturmaktadır. Bu nedenle hedef kitlenizin içgörüsünü iyi tanımlamalısınız. 

  • Sizi rakiplerinizden ayrıştıran özellikler üzerinde durmalısınız.

“Markanızı, hizmetinizi veya ürününüzü farklı kılan nedir? Siz de olan rakiplerinizde olmayan şey nedir?” Bu sorular üzerinde durarak farkınızı ortaya koymalısınız. Bu aşamada SWOT analizi yapmak sizin için yararlı olacaktır. 

  • Orjinal ve gerçekçi olmalısınız.

Yapılan en büyük hata orjinallikten uzaklaşmaktır. Yani pek çok kişi rakiplerini inceleyerek benzer sloganlar oluşturmakta. Bu markaya birçok dezavantaj sağlar. Bu dezavantajların başında farklı marka çağrışımı vardır. Hedef kitleniz sloganınızı gördüğü anda farklı markaları hatırlayabilir ve o markalara yönelebilir. 

  • Sloganınızı sürekli olarak dile getirmelisiniz.

Marka için yapılan her çalışmada sloganınızı vurgulamalısınız.

  • Çalışmalarda logo + slogan kullanmalısınız.

Böylece markanız daha kolay hatırlanacaktır. 

Akılda Kalıcı Bir Marka Sloganı Nasıl Yaratılır? - Pamir Patent

Slogan oluşturmak kolay gibi görünsede oldukça zordur. Özellikle de akılda kalıcı slogan oluşturmak… Örnek olarak OMO markasını verebiliriz. Omo denilince ilk akla “Kirlenmek güzeldir.” sloganı gelmektedir çünkü Omo, birçok kampanyasında bu slogana yer vermiştir.

Omo bu sloganı web sitesinde şu şekilde ifade ediyor: “Kirlenmekten korkmayan çocukların ebeveyni olmak onlarla beraber bu özgürlük duygusuna ortak olmak demektir. Bırakın çocuklarınız diledikleri gibi kirlensin!”. 

Omo bu sloganda çok güzel bir içgörü yakalayarak kendini rakiplerden ayrıştırmıştır. Annelerin hijyen takıntısına rağmen çocukların özgürce davranması gerektiğini vurgulamıştır.

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişime Geç
1
Merhaba 👋 size nasıl yardımcı olabilirim?